WAT TE DOEN BIJ OVERLIJDEN?
Omare Uitvaartzorg verzorgt uitvaarten voor iedereen, ongeacht waar en hoe je verzekerd bent. Je kunt het overlijden melden bij ons, indien je over een uitvaartverzekering beschikt regelen wij het verder met de verzekeringsmaatschappij.
Bel de huisarts om het overlijden officieel vast te laten stellen. Deze verklaring is nodig voor het regelen van de uitvaart.
Bel Omare Uitvaartzorg: 0161-850299. Wij zijn altijd bereikbaar. Er komt meteen iemand naar je toe indien gewenst (ook ’s nachts). Onze medewerkers nemen de eerste zorg van de overledene op zich.
In overleg maken we een afspraak, meestal is dat bij je thuis. Tijdens deze afspraak maak je kennis met de uitvaartverzorger en komen de zaken aan de orde die belangrijk zijn voor de komende tijd.
Wij verzorgen de aangifte van overlijden. Binnen zes dagen na het overlijden moet aangifte worden gedaan bij de gemeente waar het overlijden plaatsvond.
In de dagen voorafgaand aan de uitvaart moet er veel worden geregeld. Tijdens deze dagen heb je een vast contactpersoon die altijd bereikbaar is om je overal mee te helpen en die je tot steun zal zijn.
Download hier onze checklist bij overlijden.
Veelgestelde vragen
Wanneer een dierbare thuis overlijdt bel je als eerste de huisarts. Deze stelt een verklaring van overlijden op. In het ziekenhuis zorgt een arts van het ziekenhuis hiervoor. Daarna meldt je het overlijden bij een uitvaartorganisatie, deze neemt de eerste zorg uit handen en helpt met de vervolgstappen. Informeer familie, vrienden en bekenden. Houdt rekening met de volgorde van informeren i.v.m. met het snel verspreiden via sociale media indien je een overlijden meldt aan anderen.
Het is slim om bij leven iemand een volmacht te geven om lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevolmachtigde is. Zonder testament of executeur worden nabestaanden of de rechtbank verantwoordelijk voor de afhandeling van de nalatenschap.
Neem contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering en eventueel met de Nederlandse ambassade of consulaat.
Na overlijden wordt de bankrekening geblokkeerd zodra de bank op de hoogte is (het overlijden dien je zelf door te geven). Om opnieuw toegang te krijgen tot de rekening dien je documenten te overleggen. Je kan bij de desbetreffende bank informeren welke documenten in jouw situatie vereist zijn.
Na een overlijden informeert meestal de werkgever het huidige pensioenfonds. Voormalige pensioenfondsen kun je het beste als nabestaande of de executeur testamentair zelf informeren.
Medeleven en eenvoud zijn cruciaal. Je kunt simpel vragen: “Gaat het een beetje met je, na het verlies?” Geef ruimte voor emoties en wees bereid om te luisteren. Vermijd clichés en geef steun zonder te proberen het verdriet weg te nemen. Vul niet in voor de ander hoe het zal voelen.