VOOR HET AFSCHEID

Op het moment dat iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Zo moet de huisarts worden gewaarschuwd en moet de uitvaart worden georganiseerd. Ook dient er te worden gekeken naar de eigen wensen van de overledene; is er een testament of codicil? Het is vaak moeilijk om in deze tijd het hoofd helder te houden. Wij helpen je graag met het zetten van de juiste stappen.

Onze uitvaartverzorgster  blijft het vaste contactpersoon en helpt je voor, tijdens en na de uitvaart van je dierbare. Wij denken met je mee over de wensen, verzorgen de organisatie van het afscheid en de uitvaart en helpen je indien gewenst ook nog verder na de uitvaart. Als iemand thuis is overleden, zorgen we eerst dat de overledene wordt opgehaald en overgebracht naar een uitvaartcentrum of thuis wordt verzorgd en opgebaard. We kunnen je daarna ook helpen met de aangifte van overlijden bij het gemeentehuis.

Omare Uitvaartzorg

Wensen vastleggen

Met ons document ‘Mijn uitvaartwensen’ leg je jouw wensen vast. Dat biedt jezelf en je nabestaanden de geruststellende zekerheid dat je uitvaart straks helemaal volgens je wensen wordt geregeld en verzorgd.

Het maakt het makkelijker voor je nabestaanden om straks beslissingen te nemen, wanneer het moment daar is. Zo wordt het mogelijk om een afscheid te organiseren dat precies bij de overledene en nabestaanden past. Waardoor het proces van rouwverwerking op geleidelijke en natuurlijke wijze kan verlopen.

Hulp bij het invullen van je uitvaartwensen

Wij helpen je graag bij het invullen van je uitvaartwensen. Ook praten we je graag bij over alle mogelijkheden tijdens een vertrouwelijk gesprek. Zo kun je goed geïnformeerd een weloverwogen beslissing nemen en deze vastleggen in het document.

Je uitvaartwensen veilig bewaard

Je kunt ervoor kiezen om het document ‘Mijn uitvaartwensen’ thuis te bewaren. Het is ook mogelijk dat wij het origineel of een kopie voor je bewaren.

Aanvragen

Omare Uitvaartzorg

De laatste verzorging

Na het overlijden verzorgen wij je dierbare op respectvolle wijze. Vaak keert na deze verzorging weer de ontspannen aanblik terug, die je zo vertrouwd was. Je bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij deze laatste verzorging en eventueel mee te helpen.

Keuze van de kleding

Misschien heeft je overleden dierbare al aangegeven wat hij of zij wil dragen. Als je het niet weet, dan raden wij aan om kleding te kiezen die je zelf passend vindt. Panty’s en schoenen zijn niet nodig, omdat deze bij de opbaring niet zichtbaar zijn. Als je overleden dierbare een bril draagt, geef die dan ook mee in het geval dat de overledene wordt opgebaard. Bij het sluiten van de kist wordt de bril afgezet. Veel nabestaanden vinden het een prettige gedachte om iets mee te geven in de kist, zoals foto’s, bloemen of bijvoorbeeld knuffels. In de kist kunnen helaas geen objecten van glas worden toegevoegd.

Rituele bewassing

Is in je religie een rituele bewassing na het overlijden gewenst? Wij kunnen voor je een afspraak maken in een collega-uitvaartcentrum, dat over de speciale voorzieningen beschikt, die nodig zijn bij een rituele bewassing.

Omare Uitvaartzorg

Opbaring en rouwbezoek

Opbaren kan thuis of in afscheidshuis ’t Stoom. Opbaren kan op een baar, bed of in een open of gesloten kist. Samen komen we er uit welke keuzes het beste bij je passen.

Thuis opbaren

Je kunt ervoor kiezen om de overledene thuis op te baren, zodat op een natuurlijke en geleidelijke manier afscheid kan worden genomen in intieme kring. Wij stellen daarvoor alle benodigdheden ter beschikking, zodat jouw overleden dierbare tot aan de dag van de uitvaart thuis kan blijven. Denk hierbij aan kist- of bedkoeling en rouwschermen. Helpen met verzorgen van je overleden dierbare is uiteraard ook thuis mogelijk.

Opbaren in een uitvaartcentrum

Misschien is opbaring thuis niet mogelijk of vind je dit niet praktisch. In dat geval kunnen wij je overleden dierbare overbrengen naar afscheidshuis ’t Stoom of een ander nabij gelegen uitvaartcentrum. Hier kan je overleden dierbare verblijven tot aan de dag van de uitvaart. Je kunt vaak kiezen voor een 24-uurs kamer. Deze kamer staat dag en nacht tot je beschikking.

Rouwbezoek

Rouwbezoek, ook wel condoleancebezoek genoemd, geeft je de gelegenheid om samen herinneringen op te halen en het verlies te delen. Je bepaalt zelf of en wanneer je bezoek wilt ontvangen. Ook is de keuze aan jou of je alleen familie en naaste vrienden wilt uitnodigen voor een rouwbezoek of ook andere belangstellenden. Als je overleden dierbare thuis wordt opgebaard, is het niet altijd mogelijk een grote groep mensen te ontvangen. Je kunt dan de overledene na enkele dagen naar een uitvaartcentrum laten overbrengen voor een uitgebreider rouwbezoek.